Restorative Yoga

Mijn kennismaking met Restorative Yoga

Mensen komen met verschillende redenen naar mijn yogalessen. De een wil werken met spieren en gewrichten en is daarmee op het lichaam gericht. De ander komt om te ontladen en te ontspannen. Beide kan in een les worden verenigd, maar soms is het fijn om je als docent meer te richten op een aspect. In dit geval op ontspanning.

Met dit in het achterhoofd en mijn eigen nieuwsgierigheid naar deze yogavorm heb ik vorig jaar een workshop Restorative Yoga gevolgd. Een dag met twee lessen en theorie. Deze eerste kennismaking ervaarde ik als heel positief. De houdingen zijn toegankelijk. Vooral was ik verrast door de doorwerking van de houdingen in mijn lichaam en geest. Er was een diepe ontspanning ontstaan in mijn spieren en denken en voelde mij na de workshop voor een langere tijd ontspannen en prettig. Door deze ervaring heb ik besloten de opleiding te volgen en heb deze inmiddels afgerond.

 

Wat is Restorative Yoga?

Voor de hand liggend is om Restorative te vertalen naar het Nederlands met herstel. Een houding duurt ongeveer 20 minuten en in die periode krijgt het zenuwstelsel een sein dat het veilig is en kan het parasympatische zenuwstelsel (ook wel rempedaal genoemd) ontspannen en herstellen. De yogahoudingen zijn te herkennen uit bijvoorbeeld de Hatha Yoga. Daarnaast worden er veel props bij gebruikt zoals kussens, dekens en bolsters. De woorden die gebruikt worden om de houdingen te begeleiden zijn onderzoekend en uitnodigend.

 

Voor wie is Restorative Yoga geschikt?

Iedereen die op de grond kan liggen, kan meedoen met een Restorative Yogales. Als je de behoefte hebt om een impuls te geven aan je ontspannen te voelen, je weinig energie hebt of je wilt extra aandacht geven aan een blessure is het fijn om een keer of meerdere keren met een Restorative Yogales mee te doen.

 

Praktische zaken

Een les duurt anderhalf uur en na afloop krijg je een kopje thee. Hiervoor vraag ik een bijdrage van 20 euro van je. Via het contactformulier kan je me laten weten dat je belangstelling hebt voor een Restorative les. De lessen worden met regelmaat gegeven en je opgave is per les.